01.04.2021
Bildiyimiz kimi çərəzlər öz vitamin və mineral tərkibinə görə çox zəngindir. Odur ki, sizə çərəzlərin faydasını təqdim edirik.
Bir ovuc qoz yedikdə siz sinir gərginliyindən azad olursunuz. Bu çərəzdə faydalı yağ turşuları, karotin, yod, kalium, magnezium, kobalt birləşmələri, dəmir, A1 və E vitaminləri mövcuddur. Faydalı yağlar xolestirin səviyyəsini azaldır. Minerallar isə (kalium, maqnezium) qipertamiya və işemiya xəstliklərinin müalicəsində iştirak edirlər.
Fındıqda 60% qədər faydalı yağlar var - stearin, palmitin və olein yağ turşuları. Bu yağlar böyüyən bədən üçün vacibdir. Onlar ürək-damar sistemini dəstəkləyirlər və xolestirini qanda azaltmağa yardımçı olurlar. Fındığda olan dəmir qan üçün vacibdir, kalium sinir sisteminin təmzimləyir, sink cinsi hormon sistemində iştirak edir, kalsium isə sümük və dişləri bərkidir.
Araxisdə folik turşular mövcuddur, hansılar ki, hüceyrələrin böyüməsində və yenilənməsində iştirak edirlər. Yer fındığında kalium, fosfor, PP, B1, B2, D vitaminləri var. Bu elemetlərin ürək-damar, əzələ, beyin və qara ciyərə böyük faydaları var. Buna görə yer fındığı yeyəndə diqqət, yaddaş və zehni fəaliyyət yaxşılaşır. Eyni zamanda araxis yağı mədə-bağırsağ traktına təsir göstərir: o qastrit, mədə xorasını müalicə edir. Araxis həmdə kişilərin cinsi gücünü artırır.
Badam qanı, qara ciyəri, böyrəkləri təmizləyir, yaranan daşları məhv etmək kimi özəlliy sahibdir. Çiy badam çətin həzm olunur, ona görə onu bal ilə yemək məsləhətdir. Badam vitamin və minerallarla zəngindir. Fosfor, kalium, dəmir, amin turşuları, faydalı yağlar beyin fəaliyyətini gücləndirirlər, görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırır, orqanizmi şlaklardan təmizləyirlər.