Bakı şəhəri, Ziya Bünyadov prospekti 36. İndeks: AZ1069

Yuxu haqqında bilmədiklərimiz

14.01.2021

Hospitalımızın psixoloqu Dr. Şəhla Mustafayeva yuxu ilə bağlı ətraflı məlumat verdi.

Yuxu, insanın fizioloji bir ehtiyacıdır, eynən aclıq və ya susuzluq. Min illərdir ki, insanlar yuxunun əsas funksiyasının istirahət olduğunu düşünürlər. Hələ də yuxunun bütün funksiyalarını bilmirik. Ancaq məcburi və ya şüurlu yuxu məhdudlaşdırması bir insanın zehni və fiziki sağlamlığına ciddi şəkildə təsir edir. Demək olar ki, hər insanın həyatında baş verən bir yuxusuz gecədən sonra da yorğunluq yaranır, hərəkətlərin koordinasiyası və görmə fokusu pozulur. Bütün bunlar yalnız keyfiyyətli yuxunun bədənimiz üçün son dərəcə zəruri olduğunu təsdiqləyir. Ancaq texnologiyanın inkişafı ilə planetimizdəki insanlar getdikcə daha az yatır. 1910-cu ildə Amerika Milli Yuxu Fonduna görə, orta yuxu müddəti gündə 9 saat, 1975-ci ildə 7,5 saat, 2005-ci ildə isə 6,8 saat olmuşdur. Və orta yuxu müddətində eniş meyli davam edir. Səs, işıq (küçə işıqlandırması, müxtəlif elektron cihazların ekranları: telefonlar, noutbuklar, planşetlər və adi kompüterlərin monitorları) və məlumatlar (ilk növbədə İnternet) "çirklənmə" yuxu müddətini azaltmağa kömək edir. Həmişə "onlayn" olmaq, dünyadakı xəbərləri izləmək istəyi insan psixi durumunu əhəmiyyətli dərəcədə zədələyir, çünki beynimiz bu qədər nəhəng məlumatın işlənməsinə uyğunlaşmır, bəzən ziddiyyətlidir. Hər şeydən əvvəl yuxu bədən üçün istirahətdir. Əgər yuxu kəmiyyət və ya keyfiyyətcə kifayət deyilsə, o zaman insan fiziki xəstəlik, baş ağrısı, əsəbilik hiss etməyə başlayacaq. Üstəlik, insanların çoxu sağlamlıqlarının pis olmasının səbəbinin kifayət qədər yuxu olmadığını başa düşmürlər. Dərin yuxu mərhələlərində bədənimiz böyümə hormonu - somatotropin istehsal edir, bu da bədənin kompleks yenilənməsi proqramını həyata keçirir və maddələr mübadiləsini tənzimləyir. Bu səbəbdən yuxu çatışmazlığı ilə diabet mellitus, hipertoniya, piylənmə riski artır.